Plavi kit

Plavi kit (Balaenoptera musculus) je morski sisar koji pripada podredu kitova pločana (Mysticeti). To je najveća životinja koja je ikad živela na Zemlji – dugačka je do 33 metra i teži do150 i više tona.

Ogromno vitko telo je sivoplave boje, a odozdo je bele boje. Leđna peraja su mu u odnosu na telo, vrlo mala. Srce je kod odraslog kita teško oko jedne tone, a njegova aorta je toliko velika da bi kroz nju čovjek mogao plivati.

Plavih kitova je bilo u velikom broju u skoro svim okeanima širom sveta do početka dvadesetog veka. Četrdeset godina prošlog veka ljudi su ih lovili skoro do istrebljenja. 2002. godine je procenjeno da je bilo od 5.000 do 12.000 plavih kitova u svetu.

Pre početka lovljenja, najveća populacija ovih kitova od 239.000 jedinki je živela oko Antarktika, ali danas živi mnogo manja koncentracija od tek 2.000 u severoistočnom Pacifiku, Antarktičkom i Indijskom okeanu. Postoje još dve grupe u severnom Atlantiku i još najmanje dve na Južnoj Hemisferi.

Plavi kit može roniti do 20 minuta, a vodoskok mu je visok do 7 metara. Svakih par minuta izranja da bi izbacio mešavinu vode i vazduha i udahnuo svež vazduh. Ima ogromna usta sa nekoliko stotina rožnatih usi (izrasline građene od keratina) koje se razvijaju iz gornje čeljusti. Hrani se zahvatajući vodu koju proceđuje pomoću usi, u koje se zahvataju manje životinje. Lovi pretežno na dubini od stotinjak metara. Hrani se samo leti, a dnevno može progutati do četiri tone hrane. Tokom zimskih meseci uopšte ne jede i živi od svojih masnih rezervi.

Živi na otvorenom moru, svake godine putuje na sever i jug. Živi većinom u parovima. Uprkos svojoj veličini, veoma je plašljiv.

Ženka ima po jednog mladunca svake dve do tri godine. Mladunac postaje samostalan nakon 21 mesec.

Plavi kit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s